Kledingmerken die beloven je afdankertjes te recycleren, dumpen die vaak in Afrika

Als je kleren gaat shoppen, stellen steeds meer kledingmerken voor om je oude spullen terug af te nemen. Ze geven je er zelfs korting voor als je iets binnenbrengt. Maar die kleren komen vaak niet goed terecht, zegt de Nederlandse ngo Changing Markets Foundation.

In tijden van Vinted loont het tóch om kleren opnieuw binnen te brengen bij de modeketens zelf. Die geven je er een kortingsbon voor, en een goed gevoel. Ze beloven immers dat de kledij een “tweede leven” kunnen krijgen.

Maar is dat wel zo? De Nederlandse consumentenwaakhond Changing Markets Foundation deed hiernaar onderzoek in vier landen: België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Aan de hand van 21 kledingstukken, die de ngo uitrustte met een gps-tracker van het merk Apple, deed ze de test.

Aan de hand van de Airtags kon Changing Markets achterhalen of de kleding wel degelijk gerecycleerd of hergebruikt wordt. Wat blijkt: driekwart van de kleren wordt vernietigd, achtergelaten in warenhuizen of naar Afrika verzonden.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/kledingmerken-beloven-je-afdankertjes-te-recycleren-maar-dumpen-ze-daarna-vaak-afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *