Hoe duurzaam is kleding lenen écht?

Ophef in duurzame modeland: in The Guardian is een artikel verschenen dat stelt dat kleding huren ‘minder milieuvriendelijk’ is dan de kleren gewoon weggooien.

Dat stelt de journalist op basis van een Finse studie in Environmental Research Letters.

Ook een Zweedse studie in het tijdschrift Sustainability, die iets vroeger uitkwam, geeft aan dat de voetafdruk van deelsystemen hoger ligt dan we zouden denken. In het geval van die laatste studie stellen de wetenschappers weliswaar dat lenen waardevol is zolang gebruikers dan ook effectief minder aankopen.

Vooral uit de Finse studie komt naar voren dat transport en het wassen van gehuurde kledij het proces een stuk minder groen maakt. ‘Leensystemen zijn erg onderhoudsintensief en vragen een intense logistieke beweging; in die zin hebben ze niet de beste kaarten’, gaat onderzoekster Veerle Spaepen mee in die kritiek.

‘Maar het gaat om meer dan alleen de voetafdruk van die processen. Bij hergebruik gaat het aantal draagbeurten van kleding naar omhoog. Die tegenbeweging tegen verspilling, tegen het onderbenutten van kleding, lijkt me een veel betere duurzaamheidsclaim.’

Caroline Baeten van Dressr pareert de kritiek door te wijzen op haar verhuurmodel: klanten van Dressr huren de kledij minstens 25 dagen en worden aangeraden die niet zelf te wassen als ze haar opnieuw opsturen, want dat zou dubbelop zijn met de wasbeurt na retour.

Droogkuis kwam het slechtst uit de Finse studie. Dat vermijdt de lokale wasserij waar Baeten mee samenwerkt, zegt ze. ‘Als het kan, wassen we op een laag toerental, met een lage temperatuur. Bovendien is het volume hoger in een wasserij, waardoor er minder waterverbruik is. Het aantal wasbeurten hangt bovendien af van het aantal draagbeurten. Het is ook niet gezegd dat een item in verhuur zoveel vaker gewassen wordt.’

Baeten gaat wel akkoord, zegt ze, dat niet elk verhuurmodel per se duurzaam is. ‘Net dat is de insteek geweest van Dressr: hoe kunnen we dat systeem duurzamer organiseren? Die 25 dagen breken met de verdienmodellen van internationale leensystemen. Bovendien kijken we naar merken die vooral binnen Europa produceren, waardoor ook zij een minder lange afstand afgelegd hebben.’

Lees mijn volledige artikels in MO* en Trends.

Foto bovenaan: model Adama Jobe in beeld gebracht door Shari Ruzzi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *