In de circulaire toekomst gooien we niks meer weg

Het Mechelse Circular Innovation Lab (CiLAB) wil gebruikt textiel heropwaarderen. Initiatiefnemer Jan Merckx legt uit waarom de transitie naar een circulaire economie sociaal, ecologisch én economisch moet. Daarbij vertelt hij met tranen in zijn ogen over een van zijn collega’s, de Syrische vluchteling Shawkat Khalil, die kleding kan herontwerpen als geen ander.

“Ik denk dat ik weet wat jullie bedoeling is.”

Shawkat Khalil is afkomstig van Afrin, in Syrië, waar hij een eigen textielbedrijf runde. Als vluchteling kwam hij in België terecht, als vrijwilliger kwam hij in contact met Jan Merckx van CiLAB Collective.

“Zonder grote uitleg zei hij het”, vertelt Jan Merckx na in een uitgebreid videogesprek. “Shawkat had twee stukken kleding mee en begon die uiteen te knippen. Daarvoor bedacht hij terstond een nieuw ontwerp en maakte hij een nieuw kledingstuk van.”

“Dat soort dingen willen jullie maken, hé?”, vroeg Khalil, terwijl Merckx zijn ogen uitkeek naar het indrukwekkende ontwerp van de vrijwilliger die CiLAB intussen via een interimcontract tewerkgesteld heeft.

Khalil had het niet beter kunnen samenvatten.

Met CiLAB, het Circular Innovation Lab, willen Merckx, zijn twee medeoprichters Clinton James Topley (die vanuit #icut2cre8 voornamelijk gericht is op de reparatie van jeans) en Sibille Diederichs (die met Joseffa inzet op de upcycling van hemden) en textieltalenten zoals Khalil kleding heropwaarderen. Daarover vertelt Merckx honderduit tijdens het videogesprek dat uiteindelijk bijna twee uur duurde. “Ik ben aan het zagen, hé?”, vraagt Merckx af en toe tussendoor. Het tegendeel is waar.

Lees het volledige interview via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/over-een-toekomst-waarin-we-niets-meer-weggooien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *