Van digitale draad tot naald

Transparantie is en blijft een heikel punt in de kledingindustrie. Brengen digitale technologieën om kleding te traceren  – zoals Fibretrace, Fibercoins en Eon – daar binnenkort verandering in?

Volg de draad. Zo simpel klinkt het om de herkomst van een kledingstuk te achterhalen. In werkelijkheid is er niks eenvoudigs aan. De textielketen is een immens kluwen.

Nederlandse duurzame mode-expert Marieke Eyskoot heeft ooit in een TEDxTalk uiteengezet dat een stuk maar liefst door 86 paar handen aangeraakt wordt vooraleer het in onze kast beland.

Volgens eigen onderzoek van COSH! zou het voor een groot kledingstuk zoals een complex gevoerde mantel zelfs om 186 paar handen gaan, meer dan het dubbele dus.

Hoe kan je controleren, of zelfs gewoon achterhalen, wiens handen dit juist zijn? Hoe moeilijk is het om textiel doorheen de keten te traceren?

Steeds meer technologieën spitsen zich toe op het traceren van textiel. Voor MVO Vlaanderen zet ik er drie op een rij: Fibretrace, Fibercoins en Eon. Lees het artikel via: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/van-digitale-draad-tot-naald-zo-traceer-je-textiel-doorheen-de-keten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *