Modebedrijven ontlopen hun verantwoordelijkheid in het Amazonewoud

De groene long van onze planeet lijdt onder de mode-industrie. Dat stelt de Braziliaanse professor Luciana Duarte, die onderzoek doet naar de impact die modebedrijven hebben op het Amazonewoud. De lokale bevolking betrekken kan pas een oplossing zijn als merken hun werk blijven waarderen. ‘Anders houd je hen een droom voor en neem je die weer af zodra de mode verandert.’

De Braziliaanse professor Luciana Duarte is ontwerper, onderzoeker en sociaal activist. Voor Ethical Fashion Brazil neemt ze de impact van de mode-industrie op het Amazonewoud onder de loep.

‘Hoe sla je munt uit de Amazone?’, vraagt ze tijdens het Fair Fashion Fest. ‘Het meest winstgevend is de veeteelt’, beantwoordt ze haar eigen vraag. Die veeteelt is van vitaal belang voor de vlees- en leerindustrie. ‘Die grote veeteeltbedrijven veroorzaken ontbossing in het regenwoud.’

Vanuit de overheid is er geen controle op hoeveel ontbossing er juist plaatsvindt, legt Luciana uit. ‘We hebben wel satellietbeelden en software, maar lokale bewaking is er niet. Bedrijfsleiders en boeren kunnen mensen die in het bos leven zomaar aan de kant schuiven of zelfs vermoorden.’

Zo maakt Luciana pijnlijk duidelijk dat het Amazonewoud heel erg afgelegen is, uit het zicht van iedereen. ‘Dat zijn juist de gebieden waar modebedrijven naartoe trekken. Daar kunnen ze misbruik maken van de situatie, zonder dat iemand het ziet.’

Lees het volledige artikel via Gent Fair Trade: https://gentfairtrade.be/fair-trade/modebedrijven-ontlopen-hun-verantwoordelijkheid-in-het-amazonewoud

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *