Corona neemt de stem van kledingarbeidsters af. Dit is wat jij daaraan kan doen

Niemand is harder getroffen door deze pandemie dan kledingarbeidsters in productielanden. Dat vertelt vakbondsactivist Kalpona Akter aan de lijn vanuit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De oplossingen die ze aanreikt, zijn haalbaar voor elke consument: voer mee campagne en spreek overheden aan. ‘Voel je niet schuldig, maar doe iets.’

Als ik Kalpona Akter voor het eerst ontmoet, bijna drie jaar geleden, hangen er ballonnen aan de muur van haar bureau naast een drukke verkeersas in Dhaka. Noch mijn geheugen, noch mijn notitieboekje herinneren mij wat er juist te vieren was, die winterse, mistige dag in de hoofdstad van Bangladesh. Wat ik me wel glashelder voor de geest kan halen, is de jovialiteit die Kalpona uitstraalt, de uitbundige lach waarmee ze ons binnenleidt naar het kantoor van haar organisatie, het Bangladesh Centre for Worker Solidarity.

Die brede glimlach staat in schril contrast met de ernst die ik op haar gezicht aflees als ze over de textielindustrie praat, de bevlogenheid waarmee ze problemen duidt en oplossingen benoemt. Nooit eerder sprak ik iemand zo enthousiast in al haar bezorgdheid. Nooit eerder was ik zelf zo overtuigd van het belang van dit thema, deze problematiek, de gedeelde missie van Kalpona, ikzelf en al wie dit artikel momenteel leest.

Fast forward naar 2020. Dat we er een vreemd jaar opzitten hebben, zowel hier als aan de andere kant van de wereld, is een understatement. Een vreemde editie van het Fair Fashion Fest, dat was het ook: gepland voor april, uitgesteld naar november om het evenement fysiek te kunnen laten doorgaan, om vervolgens de hele planning toch om te vormen naar een digitale editie. Drie stappen vooruit, twee achteruit: zo benoemen de organisatoren van het festival het proces om het programma ineen te boksen, als een ware processie van Echternach.

Een van de medewerkers van het festival is Christophe Ramont, Noord-Zuidambtenaar bij Stad Gent en “onze” fair trade BV die half Vlaanderen kent en graag ziet na zijn amoureuze avonturen in VTM-programma Blind Getrouwd. Ook hij ontmoette Kalpona eerder, op het Terra Equa festival in Bologna, een Italiaans Fair Fashion Fest. Tijdens ons festival is Christophe, samen met Knack-journalist Lotte Philipsen, gastheer en moderator van dienst. Zo krijgt hij de eer om Kalpona te interviewen. Of ze datzelfde televisieformat in Bangladesh kennen, staat niet op de vragenlijst van Christophe. Wel hoe het weer in Bangladesh vandaag is. ‘De winter komt eraan’, zegt Kalpona, hartelijk, voor haar joviale glimlach plaatsmaakt voor de nodige bevlogen ernst.

Lees het volledige interview voor Gent Fair Trade: https://gentfairtrade.be/fair-trade/corona-neemt-de-stem-van-kledingarbeidsters-af-dit-is-wat-jij-daaraan-kan-doen

Lees ook het interview voor Apache uit 2018: https://www.apache.be/2018/04/04/loonsverhoging-helpt-bengalese-textielarbeiders-niet-vooruit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *