Claim de werkvloer: seksisme heeft geen plaats in een duurzame onderneming

Op de internationale dag tegen geweld op vrouwen (25 november) vragen FOS, ABVV, ISVI en solsoc aandacht voor seksisme op de werkvloer. Van de textielfabrieken in Midden-Amerika tot Belgische kmo’s: te veel werknemers zijn de dupe van ongewenste intimiteiten op het werk.

Na de hashtag #MeToo, de campagne #CLAIMdewerkvloer. Door die nieuwe hashtag vandaag te lanceren, spreken de organisaties, ngo’s en vakbond FOS, ISVI, solsoc en het Vlaamse en federale ABVV zich uit over seksisme op het werk. Onaanvaardbaar, vinden ze dat.

Zo focust FOS zich op textielarbeiders in Centraal-Amerika, die vooral kleding maken voor grote Amerikaanse retailers die ook in onze winkelstraten te vinden zijn.

‘Al jaren hameren Nicaraguaanse vakbondsorganisaties op een werkvloer die veilig is voor alle vrouwen’, zegt Dries Merre, communicatiemedewerker van FOS. ‘Die strijd komt nu in een stroomversnelling dankzij een nieuw internationaal akkoord (Conventie 190) dat een veilige werkvloer eist, waar seksisme, discriminatie en gendergeweld geen vrij spel krijgen.’

‘Conventie 190 toont dat we niet alleen staan’, vertelde vakbondsactivist Lourdes Gomez Navarete aan FOS. ‘En ook op hoeveel onaanvaardbare vormen van seksisme, intimidatie en geweld we wel niet botsen.’

Ongewenste intimiteiten in België

Alleen staat Lourdes allerminst. Ver van ons bed is seksisme op de werkvloer natuurlijk niet.

Meer dan de helft van de Belgische werknemers krijgt te maken met dubbelzinnige opmerkingen of ‘grappen‘ die geen grappen zijn. Meer dan een op de drie Belgische vrouwen (34%) kreeg op het werk te maken met ongewenst fysiek contact.

‘Het grootste deel van ons leven speelt zich af op de werkvloer, één van de plaatsen waar seksisme het vaakst voorkomt’, benadrukt Dries Merre. ‘Als die veilig zou zijn, is al een grote stap gezet.’

Dit nieuwsbericht schreef ik voor MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/claim-de-werkvloer-seksisme-heeft-geen-plaats-een-duurzame-onderneming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *