5 duurzame ontwerpers in crisis: “Slow fashion is een kracht”

Was je ook zo onder de indruk van ons onderzoek naar Belgische merken die hun bestellingen uitstelden of annuleren in tijden van corona? Wij gingen te rade bij verschillende ondernemers die beslisten om het anders aan te pakken. Vijf ontwerpers leggen uit hoe zij in deze periode hun hoofd boven water hielden zonder aan hun principes in te boeten.

“Verhelderend!” “Dankjewel om onze ogen te openen.” “Dit is waarom wij COSH! steunen.” “Diepe buiging.” “Dit is wat er gebeurt als je enkel nog maar koopt wat je nodig hebt.” “Hoog tijd voor een plan B, met naaiateliers waar de echte loonkosten verrekend worden in de prijs.” De reacties op het onderzoek naar Belgische merken die in Bangladesh produceren bleven niet uit. “Het waren geen gechoqueerde reacties, geen enkel merk werd met de vinger gewezen, maar veel mensen lieten weten dat het goed was dat dit naar buiten komt”, zegt COSH!-founder Niki De Schryver daarover. “Ik voelde bij onze leden en lezers een gevoel van dankbaarheid, een soort van opluchting.”

Samen met COSH!-onderzoekster Soraya Candido ging Niki eerder in gesprek met een tiental ondernemers die ondanks de moeilijke periode niet van uitstel of afstel moesten weten. “Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld grote retailketens die zelfs hun CSR-managers op technische werkloosheid zetten”, zegt Niki daarover. “Als je daartegenover een klein bedrijf zet met amper een tiental werknemers dat zegt, we got this, we doen verder, dan vind ik dat heel frappant.”

Een greep uit de reacties van onze ethische ondernemers, vind je via de website van COSH!. Getuigen van dienst: An Buermans, Ophelia Lingerie, Award/t, Infantium Victoria en Noir Near Future.

Lees hun getuigenissen: https://cosh.eco/nl/blog/local-designers-during-corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *