Shopdown: hoe covid ongenadig inhakt op arbeiders textielindustrie (Evi Van Thienen)

De coronacrisis heeft nog eens extra bewezen dat de textielindustrie allesbehalve sociaal- en milieurechtvaardig is. Journalist-in-spe Evi Van Thienen interviewde mij voor De Wereld Morgen over Shopdown, mijn e-book over de impact van de crisis op kledingarbeiders.

Hoe kunnen consumenten bewuster worden?

Uiteindelijk zou er een hele systeemverandering moeten komen, zullen we op een heel andere manier moeten consumeren. Hoe maak je anderen daar warm voor? Ik denk dat we mensen eerst en vooral kunnen bereiken door middel van alternatieven. Door duurzame kledij en tweedehandskledij aantrekkelijker te maken, meer op de voorgrond te laten treden, zullen consumenten zich ook vragen beginnen te stellen over de rest van hun kleerkast. Niet alleen de alternatieven zullen de oplossing bieden natuurlijk: er is ook effectieve wetgeving nodig om verandering af te dwingen. Maar die komt er nu eenmaal sneller als meer consumenten, meer burgers mee zijn in dit verhaal.

Kijk je positief naar de toekomst? Denk je dat de coronacrisis toch bewustzijn en  veranderingen teweeg gaat brengen?

Ik moet wel, maar eerlijk gezegd: ik ben nog nooit zo pessimistisch geweest over de sector als nu. Dat is ook de reden dat ik dit E-book wou schrijven. Ik hoop op de een of andere manier een positief, alternatief perspectief op de toekomst te kunnen werpen. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk kennis over de industrie en deeltjes hoop samen te brengen. Het kan niet dat zo veel mensen voor niets hun job verloren hebben en ziek gevallen zijn.

Lees het volledige interview via De Wereld Morgen: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/07/29/e-book-shopdown-over-onrechtvaardige-textielindustrie-geeft-hoop-voor-de-toekomst/

© De Wereld Morgen
Portretfoto © Julie Scheurweghs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *