Een tapijt maakt het verschil in Marokko (niet?)

Weten we waar het tapijt dat onze woonkamer siert vandaan komt? In de meeste gevallen niet. Laat staan dat we weten welke prijs de tapijtenweefsters eraan overgehouden hebben.

Screen Shot 2018-01-10 at 15.29.07

De textielsector is een van de meest onderdrukkende en vervuilende sectoren ter wereld. De tapijtenhandel, nochtans eeuwenoud en volgens experts binnenkort goed voor bijna 40 miljard dollar, is daar een onderbelicht deel van. Twee rapporten uit 2014 spreken over gedwongen arbeid in India (45% van alle tapijtenwevers volgens Harvard University) en kinderarbeid in Nepal (10.000 kinderen volgens Goodweave).

Journaliste Sarah Vandoorne en fotografe Sarah Van Looy reisden naar Marokko, mekka van de tapijtensoeks, en trokken naar een weefatelier aan de voet van de Sahara. Daar ontmoeten ze de weefsters van Carpet of Life, een sociale onderneming die opgericht werd in Nederland en momenteel gerund wordt door twee ondernemende zussen uit Gent. Hun project bestaat erin kledij te recycleren in Europa, om die vervolgens tot tapijten te laten weven in de Sahara, aan een eerlijke prijs.

In de Sahara onderzochten ze de impact van het project binnen de lokale gemeenschap. Dat plaatsen ze in een bredere context. Ze leren over malafide opkopers die tot zestien keer meer verdienen aan tapijten dan de bodemprijzen die ze de weefsters willen betalen, over coöperatieven die hun businessmodel gebruiken als toeristenval en over tapijtenweefsters die, stapje voor stapje, het heft in eigen handen leren te nemen.

Met steun van het Fonds Pascal Decroos.

http://www.fondspascaldecroos.org/tapijt-maakt-het-verschil

Foto’s © Sarah Van Looy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *