Waarom het belangrijk is uw oude gsm te recycleren

Op 27 januari is het de Internationale Dag voor de Recyclage van Mobiele Telefoons. Als u nog ergens een afgedankte gsm hebt liggen, wordt het hoog tijd dat u deze naar een verzamelpunt brengt, vindt het Jane Goodall Instituut.

Wereldwijd worden slechts 1 tot 3 procent van alle gsm’s gerecycleerd. Dat is veel te weinig want ze zitten boordevol waardevolle metalen. Eén gsm bevat meer dan dertig verschillende metalen, waaronder goud, zilver, kopen en palladium.

De beschikbaarheid van deze grondstoffen is eindig. Stilaan raakt de voorraad uitgeput door de steeds toenemende vraag naar elektronische apparaten. In de afgelopen dertig jaar werd er meer uit mijnen gehaald dan in de hele geschiedenis van de mensheid die eraan voorafging. Bovendien gaat de ontginning ten koste van mens en milieu.

Duurzaam omspringen met onze grondstoffen is dus de boodschap. Dit doen we in de eerste plaats door ons verbruik van elektronica te verminderen. Als je toch een nieuwe gsm wil, moet je beseffen dat de oude nog kan dienen. Technologisch gezien is het perfect mogelijk om grondstoffen van afgedankte gsm’s te recupereren.

Urban mining biedt heel wat ecologische voordelen tegenover klassieke mijnbouw. Welke dat zijn, leest u op:

http://www.mo.be/node/42228

© MO* Magazine

 In samenwerking met Simon Davidse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *