Samenwerken?

Graag!

Ik ben freelancer, wat wil zeggen dat je mij kan inhuren voor je allerfijnste schrijf- en spreekopdrachten.

Neem vrijblijvend contact met me op voor een offerte. Mijn pen en stem staan ter beschikking.

Mailen: ontketening (at) gmail (punt) com.
Bellen: 0032 476 47 95 33
Skypen: ontketening

Wat kan ik concreet voor je doen?

Ik werk zowel voor media, non-profits als commerciële bedrijven. Voor hen (en voor jou?) ga ik aan de slag als journalist, eindredacteur, moderator of presentator. Daarnaast heb ik ervaring in copywriting en vertaling, bedacht ik magazines, denk ik mee na over persstrategieën en ben ik een gedreven redactiecoördinator. Vraag dat laatste gerust na bij iedereen die ik ooit al achter zijn of haar veren heb gezeten. Nee, echt.

Je kan mij ook vragen als (keynote) spreker, deelnemer aan panels of gastcolleges op school. Na vijf jaar verdieping in de textielindustrie schrijf ik opinies en doe ik mijn zegje in diverse media. De interviewer die geïnterviewd wordt, altijd wat onwennig, maar steeds een fijne ervaring.

Dat kan in het Nederlands en Engels. Of, als ik een goede dag heb, ook (semi tot zeer) vlot in het Spaans of Frans – ik haalde ooit een studentenjob binnen omdat ze vonden dat ik tweetalig was, aan dat compliment blijf ik krampachtig vasthouden. Tel daarbij wat Duits en Italiaans, twee zinnen Portugees, twintig woorden Bahasa Indonesia, vijf woorden Bangla en … nee, vraag me nooit om in het openbaar die laatste vijf talen te spreken. Por favor, terima kasih.

Bij welke media en organisaties zag je mij eerder?

Als journalist werk(te) ik o.a. voor MO* Magazine, Eos Tracé, OneWorld, Gent Fair Trade, Knack, Knack Weekend, De Morgen, Het Laatste Nieuws, Humo, Apache, VRT (Radio 1, Radio 2), Charlie Magazine, Samana Magazine, Markant en Oikos Denktank.
Als redacteur en copywriter werk(te) ik voor The Shift, CM Ziekenfonds (Leef, Visie), 11.11.11, WSM en Clean Clothes Campaign.
Als presentator en moderator zag je mij eerder bij Festival van de Gelijkheid, Gent Fair Trade, deBuren, UGent, KU Leuven en 11.11.11.
Als eindredacteur keek ik teksten na voor Humo, Het Laatste Nieuws, Eos Wetenschap, CM Ziekenfonds, Gent Fair Trade en MO* Magazine.
Als persmedewerker h(i)elp ik achter de schermen mee met CM Ziekenfonds en Studio AMA.
Magazineconcepten bedacht ik voor CM Ziekenfonds en Gent Fair Trade.
Redacties en magazines coördineren deed ik voor CM Ziekenfonds, 11.11.11, MO* Magazine (extra editie 2020) en als scriptor voor Dilemma, het magazine voor studenten Taal- en Letterkunde.

Wat zeggen anderen over mij?

Jago Kosolosky, hoofdredacteur MO*: ‘Samenwerken met Sarah Vandoorne betekent niet alleen dat je kan rekenen op uitstekende (eind)redactie, maar ook op iemand die mee deadlines opvolgt, coördineert, open staat voor elke extra taak en mensen constructief kan begeleiden. Journalisten die er net als haar in slagen om inhoudelijke expertise te combineren met flexibiliteit en een gedrevenheid om werk te leveren wat niet noodzakelijk resulteert in een “eigen publicatie” zijn vandaag (te) zeldzaam.’

Jonathan Janssens, coördinator Gent Fair Trade: ‘We doel al jaren beroep op de kennis, ervaring en talenten van Sarah Vandoorne in de rol van journalist, schrijver en spreker. Sarah is een creatief multitalent die niet gewoon een opdracht ter harte neemt, maar ook actief mee nadenkt en waakt over de kwaliteit ervan. Met een knipoog beschreef ik haar ooit als een one-woman army, omwille van de verwondering voor het vele werk dat ze verzet. Een eenvrouwsleger, waarmee het bovenal ook gewoon fijn samenwerken is.’

Waarover schrijf en spreek ik het liefst?

Over mode? Ja en nee. Lange tijd antwoordde ik steevast dat ik vooral met duurzaamheid bezig was, met fair fashion. Dat klopt nog steeds, natuurlijk, maar na een leesmarathon in coronatijden besef ik des te meer dat mijn teksten en presentaties over zoveel meer gaan: over economie, globalisering en structurele ongelijkheid, bijvoorbeeld.

Geen zorgen: ik blijf fair fashionista en geloof rotsvast in de pioniers die dag na dag strijden voor een meer ethische, ecologisch verantwoorde textielindustrie. Maar vaker dan de vooruitgang te bejubelen, kijk ik waar het nog altijd grondig misloopt in de textielketen. Ik praat met alle mogelijke betrokkenen (tot wel dertig man per artikel, overambitieus heet dat ook wel) en breng helderheid en nuance in een complexe realiteit.

De waarheid is dat we er nog niet zijn. We mogen het blijven hebben over duurzaamheid, nee, we moéten het blijven hebben over duurzaamheid. Maar we hebben eerst nog een grote puinhoop te ruimen. Ik neem alvast de spade. Of in elk geval de pen en de microfoon.

Foto’s: Sarah Van Looy voor Gent Fair Trade